Kuchyne

 
 
 
 
Všetko na tému kuchyne...

Užitočné rady pri plánovaní a zariaďovaní kuchyne, čomu sa vyhnúť, na čo myslieť, aké sú trendy a materiály používané pri výrobe kuchýň, ergonómia v kuchyni, základné pravidlá modernej a funkčnej kuchyne a mnoho ďalšieho...

 
 

NA ČO MYSLIEŤ PRED KÚPOU KUCHYNE

Zopár praktických rád v bodoch, na čo by ste pre kúpou kuchyne nemali zabudnúť!

  • pripraviť si základné zameranie pôdorysu kuchynskej linky, alebo stavebný plán pôdorysu
  • zmerať a zakresliť umiestnenie dverí a okien v priestore kuchynskej linky.
    Zmerajte si výšku parapetu od podlahy.
  • zamerať umiestnenie inštalačných vývodov (vodovodné batérie, odpad, plynovú inštaláciu a pod.)
  • zmerať výšku stropu a podhľadov od podlahy
  • načrtnúť základný tvar povrchu kuchyne a zistiť povrchovú úpravu (linoleum, korok, dlažba, koberec a pod.)
  • popremýšľať nad výberom zabudovaných spotrebičov
  • pripraviť si plánik funkčného zapojenia digestora (vyriešiť treba predovšetkým odťah vzduchu - recirkuláciu)
  • zistiť z akého stavebného materiálu sú zhotovené steny a priečky, na ktorých budú zavesené skrinky
  • priniesť si vzorku obkladu, dlažby alebo inej podlahovej krytiny na porovnanie s farbou kuchyne
Čítať viac

AKO SPRÁVNE VYBRAŤ JEDÁLENSKÝ NÁBYTOK

Stôl a stoličky sú nie len funkčná, ale aj estetická súčasť moderných interiérov

Väčšinou jedinou udalosťou, kedy má rodina príležitosť sa v pokoji zísť, je spoločné jedlo.
Preto by jedáleň alebo jedálenský kút mali byť priestorom útulným, pohodlným, ale zároveň aj nadčasovo dizajnovým...

 

  • Jedálne bývajú často priamou súčasťou ako obývačky, tak aj kuchyne alebo tvorí akýsi prechod medzi nimi. Podľa toho zohľadňujeme aj výber materiálu a farebnosť. Mali by komunikovať s obomi priestormi. Podstatné je nájsť správnu mieru kompromisu medzi praktickosťou a eleganciou. Našťastie výber je natoľko bohatý, že zaručene uspokojí každého. Pri jedálenskom stole je podstatné to, aby každý sediaci mal dostatok miesta pre pohodlné stolovanie

 

  • Pri výbere rešpektujeme nielen počet členov domácnosti, ale aj počet predpokládaných hostí. Obvyklý stôl pre štyri alebo šesť osôb by sa preto mal dať rozložiť a poskytnúť priestor pre ďalších minimálne štyroch hostí. Tiež nie je od veci , keď si kupujeme stôl " už nastálo" rátať s možnosťou, že časom prídu aj  vnúčatá :-)

 

  • Tvar stola  vyberáme s ohľadom na miestnosť kde bude postavený. Tak veľmi obľúbené okrúhle  stoly vyniknú len pri dostatočne veľkom priestore, pretože si vyžadujú väčší voľný pohyb zo všetkých strán. Oveľa variabilnejšie sú stoly obdĺžnikové, dovoľujú napríklad pristavenie jednej strany k stene, zvyčajne to býva tá kratšia, stôl potom plní aj funkciu pomyselné priečky, oddeľuje napríklad kuchyňu od obývačky. Veľmi zaujímavé z dizajnového ale aj z praktického hladiska sú aj oválne stoly, ktoré nezaberú až toľko priestoru ako kruhové. 

 

  • K stolu neodmysliteľne patrí pohodlná stolička. Moderné typy majú masívne, mäkko čalúnené sedadlo a subtílne kovové nohy vyvažujúce mohutný dojem. Obľúbená je ale aj klasika - drevená konštrukcia s čalúnením alebo z anatomicky tvarovanej preglejky. Sedák by sa mal mierne zvažovať smerom dozadu a predná hrana má byť zaoblená, aby netlačila do nôh

 

  • Drevo, kov, sklo či plast majú v modernej jedálni svoje miesto. Jednoznačne vedie drevo, či už vo svojej prirodzenej podobe alebo lakované v prírodnom odtieni. Jedáleň, ktorá je prechodom medzi kuchyňou a obývačkou, by tieto priestory mala tiež materiálovo a štýlovo prepájať. Keď zvolíme podobný akcent, aký sa vyskytuje na jednej a druhej strane, dôjde k nenásilnému a logickému prechodu. V poslednej dobe sa do popredia dostáva materiál sklokeramika. Je to neuveriteľne odolný materiál, na ktorom môžete v prípade potreby aj žehliť! Nepoškrábe sa a môžete na neho pokladať horúce riady... v ponuke je aj v imitácii mramoru...  Tento materiál ponúkame u veľkej väčšiny našich stolov . Stálicou v materiáloch je aj sklo . Je síce možno náročnejšie na pravideľnú údržbu, hlavne keď sú v rodine malé deti, prináša ale do pristoru  pocit ľahkosti a vzdušnosti . V kalenom  a podlakovanom prevedení s možnosťou špeciálnej povrchovej úpravy proti otlačkom a škrabancom ani tá údržba nie je až taká náročná  

 

  • Zaujímavým dizajnovým detailom je aj rovnaký dizajn barovej a jedálenskej stoličky, keď sú umiestnené v jednej väčšej miestnosti. V podstate aj ked sú v rozličných miestnostiach, dizajnovo rovnaké jedáleské a barové stoličky scelujú celkový dojem z interiéru

 

  • Aj nábytok do jedálne podlieha trendom a ide s dobou. Meniť sa môže farebnosť, povrchová úprava i kombinovanie rozmanitých materiálov. Vždy je ale hlavný dôraz kladený na pohodlnosť a úžitkovosť.
    Aby celok pôsobil harmonicky, nie je vhodné zachádzať do extrémov, materiálových ani štýlových
Čítať viac

AKO SI VYBRAŤ MATERIÁL PRE KUCHYNSKÚ LINKU

Predstavujeme materiály, povrchové úpravy a vlastnosti kuchýň Hanák.

Hanák je prvotriedny český výrobca kuchyň s ktorým už mnoho rokov spolupracujeme. Vlastní mnoho patentov používaných pri výrobe, kladie dôraz na ekologiu a kvalitu spracovania svojich výrobkov a my Vám v najbližších riadkoch predstavíme vlastnosti daných povrchov, aby ste vedeli prečo sa oplatí si zvoliť výrobky Hanák. 

1/  Povrchová úprava dvierok Lak PREMIUM by HANÁK

Prémiová znamená výnimočná. Kolekcia HANÁK Premium je tou najvýnimočnejšou. Tým, čím je „haute couture“ v módnom priemysle, tým chce byť táto kolekcia v nábytkárskej branži. Iba tie najlepšie a preverené materiály, precízna nezameniteľná remeselná výroba a tradícia, iba originálne dyhy, oválne tvary nábytku ä - to je dokonalý rukopis značky HANÁK. Jadro dvierok je tvorené 18mm MDF doskou – sú to drevené vlákna pospájané syntetickým lepidlom za použitia teploty a tlaku. MDF, z ktorej sa vyrábajú dvierka nábytku Hanák má emisnú tireidu E1LE a certifikát CARB Phase 2. To znamená, že je vyrobená z čisto rastlého dreva BEZ POUŽITIA RECYKLÁTOV. Vďaka MDF s týmito certifikátmi Vám garantujeme ZDRAVOTNÚ NEZAVADNOSŤ. Dyhované prevedenie DYHA PREMIUM je kompletne uzatvorené 4 vrstvami laku. Vylúčením vodou riediteľných lakov je dosiahnuté skutočne výnimočnej odolnosti materiálov. Vďaka najmodernejším technológiám pre aplikáciu lakov a ekologickej spaľovni škodlivín si firma Hanák môže dovoliť v lakovniach používať high-end laky na bázi polyuretánu. To ich radí medzi európsku špičku výrobcov. 

Plus:             

  • 7vrstiev laku na obi dvoch stranách vrátanie hrán, vďaka technológii vytvrdzovania - 5 základných vrstiev akrylátových lakov a 2 vrstiev vrchného polyuretánového laku vytvrdzovaného UV žiarením, dosahujú tieto laky najvyššiu možnú kvalitu. 
  • Najkvalitnejšia možná povrchová úprava nábytku
  • 100% stupeň lesku – briliant shine
  • Možnosť v matnom prevedení všetkých farieb
  • Kompaktne uzatvorený povrch – dokonale zabraňuje uvoľňovaniu akýchkoľvek látok z jadra MDF dosky
  • Hygienicky hladký bezpórový povrch
  • 100% odolný voči vode
  • Odolný proti vysokým teplotám
  • 100% farbostály
  • Veľmi ľahká údržba – iba pretriete vlhkou handričkou a potom suchou preleštíte
  • Najširšia ponuka farieb – kompletný vzorkovník RAL
  • Možnosť opravy a výroby farebného odtieňu aj po rokoch!

Mínus:        

  • vyššia cena

 

2/ Povrchová úprava Lak TREND by HANÁK

Plus:           

  • 7vrstiev laku na prednej strane vrátanie všetkých hrán, vďaka technológii vytvrdzovania - 5 základných vrstiev a 2 vrstiev vrchného polyuretánového laku vytvrdzovaného UV žiarením, dosahujú tieto laky najvyššiu možnú kvalitu.
  • 100% stupeň lesku
  • Odolný proti vlhkost
  • Hygienicky hladký  bezporézny povrch
  • Odolný proti vysokým teplotám
  • Farebne stály
  • Možnosť opravy
  • Stabilné jadro z MDF dosky

Minus:            

  • Nekompaktne uzatvorený povrch – taký je možné dosiahnuť iba úpravou Lak PREMIUM
  • Obmedzenejší výber farieb oproti prevedení Lak Premium

 

3/ Povrchová úprava Lamino by HANÁK

Plus:            

  • Moderná povrchová úprava nábytku
  • Veľmi široká ponuka vzorov
  • 80% stupeň lesku
  • Krátkodobo odolná proti vlhkosti
  • Pevnejšia v porovnaní s fóliou

Mínus:       

  • Nedá sa využiť pri profilovaných dvierkach
  • Nekompaktne uzatvorený povrch materiálu
  • Nemožnosť opravy, iba výmena za celé nové dvierka       
                                   

3/ Povrchová úprava Fólia by HANÁK

Plus:            

  • Využitie najmä pri profilovaných kuchyniach
  • Krátkodobo odolná proti vlhkosti
  • Široká ponuka vzorov
  • Najnižšie finančné nároky

Mínus:       

  • Iba jedna povrchová vrstva
  • Náchylná na poškrabanie
  • Štandardne nízka teplná odolnosť*
  • Nekompaktne uzatvorený povrch materiálu
  • Farebne nestála     
  • Nemožnosť opravy, iba výmena za celé nové dvierka, čo po rokoch môže byť problém (vyradenie vzoru, vyblednutie atď.)      

Pri tejto povrchovej úprave je predná strana ako aj všetky hrany olepená Fóliou, zadná strana je olepená odolným laminom. Jadro dvierok je tvorené MDF doskou. U výrobcu HANÁK majú všetky fólie *tepelnú odonosť do 500 stupňov Celzia a certifikované zdravotne nezávadné povrchy.

 

Ďalšie výhody produktov firmy HANÁK:

  • Vďaka špeciálnej konštrukcii horných kuchynských dvierok, zabraňujeme tvorbe plesní v prípade, že steny nie sú dokonalo suché po maľovke. Premyslená konštrukcia horných skriniek vďaka 19mm medzere medzi chrbtom, stenou a spodnou stranou skrinky umožňuje permanentné odvetrávanie priestoru.
  • Vďaka špeciálnym bezpečnostným zámkom sú horné policové skrinky zabezpečené proti vypadnutiu.
  • Doživotná záruka na kovanie vďaka najvyššej triede kovania Blum Clip top Blumotion
  • Olepenie všetkých hrán vrátanie zadnej steny zabraňuje vstupu atmosférickej vlhkosti a vody do korpusu skriniek.
  • Doživotná záruka na zásuvnkový systém LEGRABOX od firmy Blum s dynamickou nosnosťou až 70kg a integrovaným adaptívnym systémom tlmenia.
  • Dizajnové vnútorné členenie zásuviek z masívneho dreva v dube a orechu ponúka celkom 46 prvkov pre vybavenie nízkych aj vysokých zásuviek.
  • Servo drive nie len u drezovej zásuvky. Stačí krátke ťuknutie na čielko dvierok bez úchytky a zásuvky vrátanie predných dvierok sa Vám vďaka elektrickému ovládaniu samy otvoria.
  • Pevne zlepené korpusy hrúbky 18mm. Iba pevne zlepené korpusy z takejto hrúbky vykazujú požadovanú pevnosť a obmedzujú nežiaduci priehyb políc. Veľkoplošné materiály, z ktorých sú vyrábané korpusy nábytku Hanák, majú emisnú triedu E1LE a certifikát Carb Phase 2, čo znamená, že sú vyrábané z čisto prírodného rastného dreva bez použitia recyklátov. Vďaka tomuto garantuje firma zdravotnú nezávadnosť nábytku a získaním certifikátu ISO 14001 aj maximálnu ekologickú ohľaduplnosť k životnému prostrediu.  Pre eliminovanie znečistenia prostredia je drevený odpad spaľovaný v dvojkomorových kotloch pri teplote až 1400 stupňov Celzia. Proces lakovania je vybavený vysoko výkonnými filtrami na bázi zeolitových dosiek s priebežným spaľovaním, ktoré trvalo pracujú hlboko pod emisnými limitami EU:
  • Výroba všetkých materiálov, ich vývoj a dizajn nábytku  prebieha pod jednou strechou vo výrobnom závode v Českej Republike.
  • Vďaka vysokej miere ručného opracovania, patinovaní či rezbe hlavne u klasického nábytku, získate niečo jedinečné, čo žiadny stroj nenahradí.

                       

                                  

                                    

 

 

 

Čítať viac

NAJČASTEJŠIE KOMPLIKÁCIE PRI PLÁNOVANÍ KUCHYNE

Súhrn komplikácií s ktorými sa často stretávame pri plánovaní Vašej kuchyne a ako tomu ľahko predísť.

1/ Úplne najčastejší problém pri návrhu kuchynskej linky nastáva, keď k nám prídete vtedy, keď sa už nedá hýbať s inštaláciami vody, odpadu, plynu či elektriny. Vtedy sa musí návrh prispôsobiť už existujúcej situácii a nie vždy sa potom dajú realizovať všetky Vaše alebo naše nápady a požiadavky, ale musíme spoločne hľadať kompromisy pri návrhu kuchyne.

2/ Druhou najčastejšou komplikáciou, s ktorou sa ako architekti a dizajnéri stretávame pri návrhoch kuchynských liniek, sú nekompletné podklady, ktoré nám poskytujete. Okrem samotného priestoru – pôdorysu so zakreslenými oknami a dverami /aj s kótami/ sú rovnako dôležité aj ďalšie rozmery. Výška stropov, výčnelkov, otvorov, ktoré sa v priestore nachádzajú, rozvody inštalácii – aj umiestnenie elektrických zásuviek, keď už sú spravené. Tiež nezabúdajte, že linka by mala byť primerane osvetlená a dopredu je treba vyriešiť, akým spôsobom a kde budú napájané svietidlá.

3/ Niekedy nie ste úplne rozhodnutí, akú sumu ste ochotní a schopní investovať do kuchynskej linky. Suma sa odvíja nie len od veľkosti kuchyne, ale hlavne od použitých materiálov na dvierka, od vnútorného vybavenia skriniek, elektrospotrebičov a v neposlednej rade od typu pracovnej dosky. Lebo len pri tomto poslednom sa cena v závislosti od materiálov môže líšiť aj o niekoľko 100%. Je fajn, keď si dopredu naštudujete jednotlivé materiály, ktoré je možné použiť pri výrobe kuchyne – budete potom vedieť ľahšie rozoznať, aký je rozdiel medzi napríklad lakovanou kuchynskou linkou a linkou vyrobenou z lesklej fólie. Uľahčí  Vám to rozhodovanie, aké materiály chcete zvoliť pre Vašu kuchyňu a zostane nám spoločne viacej času na najdôležitejšiu časť – na samotný návrh dispozície.  

Viacej o materiáloch a ich rozdielnych vlastnostiach sa dočítate aj v tomto článku.

4/ Veľmi často k nám prídete s obrázkom naozaj veľkej kuchynskej linky a radi by ste ju tak ako ju vidíte na fotke umiestnili do svojho menšieho priestoru. Niekedy aj máte dostatok priestoru ale máte napríklad inak umiestnené okná, dvere, rôzne výklenky a pod. Vtedy nám trvá dlhšie nájsť vhodný koncept, aby sme 100% naplnili Vašu predstavu. Vždy sa však snažíme v rámci možností navrhnúť Vám kuchyňu k Vaše spokojnosti ale zároveň aj k spokojnosti nás dizajnérov. To znamená, že kuchynská linka musí vždy spĺňať aj všetky ergonomické pravidlá, zásady správneho a logického usporiadania spotrebičov a pracovných dosiek, zásuviek, skriniek a pod. Je toho veľmi veľa a preto je treba si na návrh kuchynskej linky vyčleniť čas. Nie sú zriedkavé prípady, keď na kuchynskej linky spolupracujeme s klientom aj pol roka, kým je všetko vyriešené k obojstrannej spokojnosti.  

5/ Často sa tiež stretávame s Vašou požiadavkou na špecifické rozmiestnenie spotrebičov. My, ako dizajnéri a tiež zodpovedné osoby za návrh kuchynskej linky, ktorá Vám bude slúžiť dlhé roky, máme už svoje poznatky, ako by mali jednotlivé pracoviská v rámci pracovnej dosky nadväzovať na seba. Zvlášť u veľkých kuchynských liniek je veľmi nepraktické, keď je napr. chladnička na jednom konci linky a drez na druhom. Vtedy sa Vám vždy snažíme vysvetliť, že aj v tej najdizajnovejšej a najexkluzívnejšej kuchyni sa predsa len bude variť a kuchár určite ocení, keď bude mat všetko po ruke, v nadväznosti jednej práce na druhú.  Ale máme zrealizovnaných aj zopár liniek, ktoré tieto pravidlá nespĺňajú, klienti sú ale spokojení a tým pádom aj my. 

6/ Ďalší dôležitý detail, pre nás ale veľmi významný, je celková dispozícia kuchyne vzhľadom k celému interiéru. Tzn. či a ako nadväzuje na obývaciu časť, aká bude podlaha v kuchyni a aká v obývačke – či už máte nábytok, ktorý bude v rámci kuchyne vytvárať viditeľný celok kúpený a teda je sa mu treba prispôsobiť, alebo či ho len budete vyberať a bude sa prispôsobovať kuchyni - väčšinou sa jedná o jedálenské stoly, stoličky, sedačky, príborníky, komody a pod.

7/ Parapetné dosky – v súčasnej dobe veľmi často využívaný prvok okien hneď nad pracovnou doskou je nádherný detail, ktorý poteší každú gazdinku. Je však naozaj dôležité, aby ste nám už pri prvotnom návrhu dali presný rozmer /výšku od podlahy, šírku a osadenie od stien/. V opačnom prípade, keď sa zistia zmeny až pri samotnom zameraní, predlžuje sa potom následne celá objednávka, pretože kuchyňa sa musí znova prekresliť a upraviť podľa reálnej situácie.

8/ Niektorí z Vás majú v rámci kuchynskej linky aj „stupačky“ , ktoré je treba obložiť sadrokartónom a tu potrebujeme tiež presné rozmery už po obložení.

9/ Pri konečnom zameraní kuchynskej linky z našej strany pred objednávkou, zameriavame detailne aj elektrické zásuvky, ktoré sú medzi hornými a spodnými skrinkami. Tieto zásuvky zvyknú niekedy naši klienti premiestniť aj po zameraní – vtedy môže vzniknúť problém pri osádzaní zadnej zásteny. Všetky dodatočné zmeny, ktoré sa chystáte uskutočniť v rámci priestoru kuchynskej linky po zameraní, konzultujte prosím s nami. Vyhneme sa tak spoločne neželaným prekvapeniam. To isté sa týka aj zmeny výšky obkladov za linkou – pri neodkonzultovanej zmene rozmerov môže dôjsť k porušeniu požiarnych predpisov ohľadom umiestnenia výhrevného telesa /napr. varnej dosky/ a hornými modulmi kuchyne.

10/ To, ako Vám murári vystierkujú steny síce asi neovplyvníte, na osadenie kuchyne to má ale zásadný vplyv. Pri veľmi veľkej disproporcii v rámci jednej steny môže niekedy nastať problém s osadením. Hlavne pri kuchyniach, ktoré sú vsadené presne do priestoru. Všetko sa dá samozrejme vyriešiť, zbytočne sa tým ale predlžuje samotná montáž linky.

11/ Elektrospotrebiče – keď si objednávate kuchynskú linku od nás, vždy Vám vyšpecifikujeme, aké spotrebiče sú vhodné pre daný návrh /nemáme na mysli typ, ale rozmery!/. Niekedy sa nám stáva, že si klient zabezpečí vlastné spotrebiče bez ohľadu na naše odporúčania a spotrebič nie je možné umiestniť do danej kuchynskej linky. Túto službu – odporúčanie spotrebičov a ich rozmerov, Vám poskytujeme pri objednávke kuchyne grátis. Využite ju prosím, predídete tak zbytočným komplikáciám a investíciám navyše.

12/ Digestor – keď je závesný, priestorový a strop je znižovaný sadrokartónom, je veľmi dôležité vedieť rozmer medzi stropom štandardným a sadrokartónom – veľmi často je totiž nutné nechať vyrobiť dodatočnú konštrukciu pod sadrokartón, ktorá bude zaisťovať nosnosť digestora.

Všeobecne, čím viac informácii nám poskytnete, tým rýchlejšie sa spolu prepracujeme k Vášmu vysnívanému interiéru, ktorý Vám bude robiť radosť nie len po dizajnovej ale aj po praktickej stránke.    

 

.

 

 

 

Čítať viac

SPRÁVNA ERGÓNOMIA V KUCHYNI

Rozmiestnenie zón a správna ergonomia je dôležitou súčasťou plánovania kuchyne.

Máte problém v súčasnej kuchyni, že sa pri práci neustále zložito presúvate z miesta na miesto, aby ste dočiahli na všetko potrebné? Je to tak trochu „neduh“ doby minulej, kedy sa pri výrobe a navrhovaní kuchýň zabúdalo na správnu ergonómia a teda na správne rozmiestnenie typických zón v rámci kuchyne tak aby všetko bolo logicky a ideálne po ruke.

V správne naplánovanej kuchyni si ušetríte cesty krížom krážom a hlavne čas!
Pomocou plánovania jednotlivých zón totižto dosiahneme zmysluplného usporiadania, ktoré Vám uľahčí prácu a príprava jedla sa stane väčšou zábavou i potešením.

Pri plánovaní kuchyne využívame rozdelenie do 5 základných zón, na ktoré je dobré myslieť:

  • Miesto na zásoby
  • Miesto na ukladanie kuchynského riadu
  • Miesto na umývanie
  • Miesto na prípravu
  • Miesto na varenie


Tak isto je dobré myslieť na tvar a veľkosť kuchyne. Existujú vzory pre správnu ergonómiu podľa typu kuchyne: 

Viac o rozdelení kuchynský zón sa dozviete v ďalšom článku.

Čítať viac

10 ZÁKLADNÝCH PRAVIDIEL MODERNEJ KUCHYNE

Aj kuchyne idú s dobou! Zhrnuli sme pre Vás 10 základných pravidiel modernej kuchyne.

1. Koncepcia kuchyne

Striktné rozdelenie kuchynských skriniek na vrchné a spodné je už pasé. Dizajnéri sa skôr prikláňajú k variantu nenápadného kuchynského zariadenia. Povrchy dvierok sú často totožné s povrchom nábytkovej zostavy v obývačke. Základom kuchynskej zostavy sa stal ostrovček. Tento neprehliadnuteľný kus dopĺňa už len vstavaný skriňový blok. Ukrýva všetko potrebné na varenie aj stolovanie od spotrebičov po taniere.

2. Posuvné dvierka

Klasickým otváravým dvierkam už odzvonilo. Nahradili ich praktickejšie varianty. Posuvný alebo výklopný mechanizmus zaberie oveľa menej miesta, ľahšie sa otvára. Nové systémy využívajú tiché dotváranie za pomoci bŕzd. Nespochybniteľná prednosť novej koncepcie dvierok je aj ich estetický prínos. Povrchy dvierok nenarúšajú ani madlá.

3. Plochy bez úchytiek

Namiesto úchytiek si zvykáme na dômyselne ukryté úchopy. Často vo forme zadlabaných jamôk na bočných plochách dvierok. Ešte častejšie je však otváranie dvierok za pomoci zatláčacieho mechanizmu. Posledné trendy sa však prikláňajú už iba k posuvným dvierkam. Ľahko kĺžu po koľajničkách aj napriek veľkým rozmerom.

4. Osvetlenie v novej podobe

Žiarivky a čoraz populárnejšie LED diódy sa používajú na miestach, na ktoré sme neboli zvyklí . Pracovnú plochu osvetľujú už aj dná vrchných skriniek alebo celé plochy zásten. Bežné je už aj využívanie LED diód na vytváranie meniacich sa nálad. Nájdeme ich na hranách políc aj na sokloch kuchynských liniek. Farebnosť svetla sa dá meniť aj diaľkovým spínačom.

5. Hygiena je prvoradá

Nové materiály, ktoré sa dostávajú do kuchýň, kladú dôraz práve na hygienu. Do popredia sa dostáva použitie antikoru a kompozitných materiálov. Práve pri nich oceníte maximálnu hygienu. Sú neporézne, nenasiakavé a odolávajú aj látkam, s ktorými pri varení prichádzate neustále do kontaktu /napr. ovocné a zeleninové šťavy/. Navyše kompozitné materiály sa dajú ľubovoľne tvarovať a ponúkajú nekonečné možnosti farebných kombinácii.

6. Za všetkým hľadaj sklo

Doslova hitom sa v posledných rokoch stalo v kuchyni sklo. Najprv na predných plochách spotrebičov, neskôr na zástenách. Teraz už aj pracovné dosky sú zo skla. Z jednofarebných plôch sa prechádza na dokonalú sieťotlač na skle, ktorá je skvelý imitátor. Na ploche vykúzli nielen fantazijné motívy či fotografie, ale aj dokonalý obraz dreviny. Nečudo, že sa preto sklo ujalo aj na predných plochách dvierok kuchýň.

7. Neprehliadnuteľné ostrovčeky

Pri novej koncepcii kuchyne jednoznačne zvíťazili ostrovčeky. Na nich sa pripravuje, umýva, varí aj podáva. Sú stredobodom diania aj pozornosti. Vyžadujú precíznu technickú prípravu - zabezpečenie prívodu a odpadu vody aj prívod elektriny či plynu. Dôležité je aj výškové nastavenie pracoviska.

8. Spotrebiče na nových pozíciach

Spotrebiče sa uchýlili k dvom extrémom. Alebo ich v kuchyni nevidíte vôbec, alebo zapĺňajú voľné plochy zostáv. V prvom prípade sú ucelené zostavy rúry, kávovaru a mikrovlnky ukryté za dverami vstavaných skríň. V druhom sa hrdo prezentujú v rade za sebou v lesklom antikore prípadne farebnom prevedení. Na rozdiel od klasického usporiadania varnej zóny sa nosí individuálny výber dvojplatničiek. Kombinujú sa rozmanité spôsoby prípravy jedál, od grilu až po japonské teppan-yaki.

9. Príroda je v móde

Výber farebnej škály kuchynských povrchov podlieha módnym trendom, tak ako automobily a šaty. To, čo sa však osvedčilo pokračuje ďalej. Zostáva osvedčený trend lesklých povrchov. Tentoraz však nielen v jednom tóne, ale čoraz častejšie v kombinácii s povrchom dreviny. Kým cenovo dostupnejšie lesklé plochy nájdete vo fólii, finančne náročnejší variant je kvalitný lak. Ak chcete byť skutočne in, siahnite po prírodných farbách, alebo si nechajte odborne poradiť v našich štúdiách. Nosí sa sivá aj béžová vo všetkých odtieňoch. Ponuré farby oživí kombinácia so štruktúrou výrazných drevín.

10. Inteligentné kuchyne

Všetko, čo je v kuchyni elektrické, sa dá riadiť a programovať aj na diaľku. V kuchyniach sa udomácňujú dotykové obrazovky aj rôzne druhy moderných prehrávačov a zariadení. Na rad prišli aj inteligentné spotrebiče, ktoré vyhodnocujú stav zásob v chladničke, automatické rúry, ktoré zhodnotia hmotnosť a spôsob príprav jedál. Neváhajte teda pri kúpe kuchyne oboznámiť architekta s vašimi na prvý pohľad zveličenými požiadavkami :-) Každým dňom pre Vás máme prichystané niečo nové.....

Čítať viac

USPORIADANIE KUCHYNSKÝCH ZÓN

Zónovanie v kuchyni a úrovne ukladania pre čo najpraktickejšie usporiadanie.

V predchádzajúcom článku sme sa zoznámili so základnou ergonómiou vo vzťahu k tvaru a veľkosti kuchyne a vieme, že máme 5 kuchynský zón.



  • ZÁSOBY
    V tejto kuchynskej zóne sa umiestňujú typické polotovary dennej spotreby ako napr. konzervy, ryža, cestoviny a i. Toto je taktiež zóna pre umiestnenie chladničky.
     
  • UKLADANIE
    Táto kuchynská zóna slúži k ukladaniu riadov, pohárov, príborov a pod.
     
  • UMÝVANIE
    Vedľa drezu a umývačky riadu sa v tejto „mokrej“ zóne nachádza tiež odkvapkávač na riad, priestor pre odpadkové koše ako aj čistiace a umývacie prostriedky.
     
  • PRÍPRAVA
    Táto zóna patrí k hlavnej pracovnej oblasti kuchyne. Tu sa odohráva väčšina prípravných prác ako aj samotné varenie. Tu majú miesto pracovné príbory (varešky, naberačky a i.), kuchynské elektrospotrebiče a tiež korenia.
     
  • VARENIE/PEČENIE
    Táto kuchynská zóna je vyhradená pre varnú dosku, trúbu na pečenie, mikrovlnnú trúbu, odsávač pár, hrnce, panvice, pokrievky, kuchynské náradie a plechy na pečenie.

 

ÚROVNE UKLADANIA PREDMETOV 

Dbajte na správne radenie skriniek a zásuviek podľa postupu prác v kuchyni. Budete tak mať vždy všetko po ruke.

V zásade by mali byť často používané zásoby a predmety v ľahko a rýchlo dostupných výsuvoch priamo pod pracovnou doskou a rovnako tak v úrovni oblasti horných skriniek. Menej používané predmety sa umiestňujú nad alebo pod túto úroveň. Zriedka používané predmety sa ukladajú do najvyššej úrovne horných alebo spodných skriniek. Toto vám tiež ušetrí čas pri každodennej práci v kuchyni.

Čítať viac

PRAKTICKÉ TIPY PRE ZARIADENIE MALEJ KUCHYNE

Zopár tipov do malých kuchýň - ako ich rozjasniť, opticky zväčšiť a maximálne využiť.

1. Stena preč 

Klasické dvere zaberú veľa miesta, do malých kuchýň nepatria. Ak sa bez nich zaobídete a necháte kuchyňu otvorenú, ušetríte vzácne centimetre. Môžete tiež vybúrať časť alebo celú stenu a spojiť kuchyňu s obývačkou. Takéto spojenie ale potrebuje výkonný digestor - za predpokladu, že v kuchyni varíte :-). Určitým kompromisom sú posuvné dvere, dvere otvárané von z miestnosti alebo zhrňovacie dvere. Odvážny krok, na ktorý ale budete potrebovať stavebné povolenie, je pripojiť lodžiu ku kuchyni.

2. Kúzla s farbami

Pre optické zväčšenie namaľujte priestor steny svetlými farbami. Odlišnou farbou stien a stropov dosiahnete dojem vyššej, širšej alebo dlhšej miestnosti. Vhodné sú kuchynské linky s priamymi a jednoduchými líniami skriniek, s hladkým povrchom vo vysokom lesku, s bezúchytkovým otváraním, svetlé dyhy a takisto otvorené poličky či skrinky zo sklom.

3. Svetlo a lesk

K pocitu väčšieho priestoru pomáha aj osvetlenie. Pustite preto do kuchyne čo najviac denného svetla. Dôležité je stropné svietidlo, najlepšie také, ktoré možno nasmerovať kam treba. Samozrejmosťou je aj osvetlenie pracovnej dosky a jedálenského stola, nič nepokazíte ani osvetlením políc v skrinkách úspornými LED diódami. Svetlo na lesklých povrchoch sa bude odrážať a malý priestor sa niekoľkonásobne zväčší.

4. Úložné priestory

Čím menšia kuchyňa, tým väčšie nároky na vnútorné vybavenie. Veľa priestoru ušetríte, ak namiesto klasických spodných skriniek použijete zásuvky s plnovýsuvmi, kde každá vec bude mať svoje miesto. Horné skrinky môžete umiestniť v niekoľkých radoch až po strop. Na odkladanie využite aj sokel, kde môže byť výsuvný schodík či zásuvka. Závesné programy takisto ušetria miesto.

5. Bezbolestné kompromisy

Nájsť v malej kuchyni miesto na praktické elektrospotrebiče a dobre zásobenú špajzu je skutočný oriešok. Neostáva nič iné ako siahnuť po modelových radoch spotrebičov určených do malých priestorov. Môžete si zaobstarať užšiu umývačku riadu, menšiu varnú dosku a rúru na pečenie s mikrovlnkou v jednom. Nedajte sa však zlákať menším drezom. Ak Vám veľmi uberie s plochy, zaobstarajte si kryt na drez. Použite vstavaný odsávač par.

 

Čítať viac