SPRÁVNA ERGÓNOMIA V KUCHYNI
Rozmiestnenie zón a správna ergonomia je dôležitou súčasťou plánovania kuchyne.
Máte problém v súčasnej kuchyni, že sa pri práci neustále zložito presúvate z miesta na miesto, aby ste dočiahli na všetko potrebné? Je to tak trochu „neduh“ doby minulej, kedy sa pri výrobe a navrhovaní kuchýň zabúdalo na správnu ergonómia a teda na správne rozmiestnenie typických zón v rámci kuchyne tak aby všetko bolo logicky a ideálne po ruke.
V správne naplánovanej kuchyni si ušetríte cesty krížom krážom a hlavne čas!
Pomocou plánovania jednotlivých zón totižto dosiahneme zmysluplného usporiadania, ktoré Vám uľahčí prácu a príprava jedla sa stane väčšou zábavou i potešením.
Pri plánovaní kuchyne využívame rozdelenie do 5 základných zón, na ktoré je dobré myslieť:
- Miesto na zásoby
- Miesto na ukladanie kuchynského riadu
- Miesto na umývanie
- Miesto na prípravu
- Miesto na varenie
Tak isto je dobré myslieť na tvar a veľkosť kuchyne. Existujú vzory pre správnu ergonómiu podľa typu kuchyne:
Viac o rozdelení kuchynský zón sa dozviete v ďalšom článku.