USPORIADANIE KUCHYNSKÝCH ZÓN
Zónovanie v kuchyni a úrovne ukladania pre čo najpraktickejšie usporiadanie.
V predchádzajúcom článku sme sa zoznámili so základnou ergonómiou vo vzťahu k tvaru a veľkosti kuchyne a vieme, že máme 5 kuchynský zón.
- ZÁSOBY
V tejto kuchynskej zóne sa umiestňujú typické polotovary dennej spotreby ako napr. konzervy, ryža, cestoviny a i. Toto je taktiež zóna pre umiestnenie chladničky.
- UKLADANIE
Táto kuchynská zóna slúži k ukladaniu riadov, pohárov, príborov a pod.
- UMÝVANIE
Vedľa drezu a umývačky riadu sa v tejto „mokrej“ zóne nachádza tiež odkvapkávač na riad, priestor pre odpadkové koše ako aj čistiace a umývacie prostriedky.
- PRÍPRAVA
Táto zóna patrí k hlavnej pracovnej oblasti kuchyne. Tu sa odohráva väčšina prípravných prác ako aj samotné varenie. Tu majú miesto pracovné príbory (varešky, naberačky a i.), kuchynské elektrospotrebiče a tiež korenia.
- VARENIE/PEČENIE
Táto kuchynská zóna je vyhradená pre varnú dosku, trúbu na pečenie, mikrovlnnú trúbu, odsávač pár, hrnce, panvice, pokrievky, kuchynské náradie a plechy na pečenie.
ÚROVNE UKLADANIA PREDMETOV
Dbajte na správne radenie skriniek a zásuviek podľa postupu prác v kuchyni. Budete tak mať vždy všetko po ruke.
V zásade by mali byť často používané zásoby a predmety v ľahko a rýchlo dostupných výsuvoch priamo pod pracovnou doskou a rovnako tak v úrovni oblasti horných skriniek. Menej používané predmety sa umiestňujú nad alebo pod túto úroveň. Zriedka používané predmety sa ukladajú do najvyššej úrovne horných alebo spodných skriniek. Toto vám tiež ušetrí čas pri každodennej práci v kuchyni.